Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0226 - 35 48 48
  • info@afdadviesgroep.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wordt bliksemschade vergoed door de verzekeraar?

Krijg je schade door bliksem vergoed door de verzekeraar? Of draag je de schadelasten zelf?

Door de klimaatsverandering worden we steeds vaker getroffen door heftig weer, waaronder bliksem. Krijg je schade veroorzaakt door bliksem aan je auto of huis vergoed?

Door een blikseminslag en door inductie kunnen jouw bezittingen beschadigd raken. Prioriteit nummer één is jouw eigen veiligheid, maar de volgende zorg is de schade aan jouw spullen. Met de juiste verzekeringen neemt een verzekeraar de schadelasten op zich. Hoe verzeker jij je spullen tegen schade door bliksem?

Wat is het gevaar van bliksem?

Het is een elektrische ontlading tussen de wolken en de grond. De kans dat je wordt getroffen door de bliksem is klein. Jaarlijks vallen er één tot twee doden door bliksem. Je huis biedt veiligheid, maar kan wel flink beschadigd raken door bliksem. Ook als de bliksem elders inslaat kunnen jouw elektrische apparaten beschadigd raken door inductie. Na een blikseminslag zoekt het spanningsveld een weg. Dat kan via een stroomkabel of zelfs een antenne-aansluiting.

Is bliksemschade aan jouw huis verzekerd?

Ja, de meeste afgesloten inboedel- en opstalverzekeringen bieden dekking tegen schade door blikseminslag. De opstalverzekering vergoedt schade veroorzaakt aan het huis zelf of aan bezittingen die vastgenageld zitten aan het huis (bijvoorbeeld rolluiken). Bij schade aan zaken die niet vastgenageld zitten aan het huis kun je de schade in de meeste gevallen claimen op de inboedelverzekering. Ook indirecte schade (inductie) draagt de verzekeraar.

Hoe zit het met schade aan de auto?

Blikseminslag in een auto komt relatief weinig voor, maar het kan je overkomen. De schade vergoedt de verzekeraar, maar niet in alle verzekeringsvormen is er dekking. De WA autoverzekering betaalt alleen schades die met de verzekerde auto aan anderen veroorzaakt zijn. Dit is de zogenaamde aansprakelijkheidsschade. Met de WA beperkt en de WA casco autoverzekering is jouw auto tegen schade door blikseminslag verzekerd.

Bliksem komt vaak niet alleen

Bliksem gaat vaak gepaard met andere heftige weersomstandigheden. Hierbij kun je denken aan een storm, zware regenval en mogelijk zelfs een hagelbui. Ook deze schadeoorzaken zijn meestal meeverzekerd in de verzekeringen voor het huis, voor de spullen in het huis en voor de auto. Er kan bij schade wel een hoog eigen risico gelden.

Wat kun je zelf doen tegen blikseminslag?

Je kunt jouw huis of auto moeilijk wapenen tegen blikseminslag. Op jouw huis kun je bliksemafleiders plaatsen, maar de kans op een blikseminslag is maar klein en de kosten voor bliksemafleiders zijn juist hoog. Vooral in een woonwijk is de kans op een inslag klein. Met onderstaande tips kun je de kans op schade door bliksem verkleinen:

  • Haal de stekkers uit de stopcontacten tijdens de vakantie
  • Maak gebruik van stekkerdozen met overspanningsbeveiliging
  • Zorg regelmatig voor een kopie van bestanden op je computer. Zo voorkom je het verliezen van belangrijke bestanden en foto’s


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-09-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.