Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0226 - 35 48 48
  • info@afdadviesgroep.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat is handig om te weten over de kinderbijslag?

Wanneer vervalt het recht op kinderbijslag voor ouders met minderjarige kinderen?

Ouders met kinderen die nog niet volwassen zijn hebben recht op kinderbijslag. Wanneer vervalt het recht op kinderbijslag en wat moet je erover weten?

Met kinderen tot 18 jaar heb je recht op een tegemoetkoming vanuit de overheid. Zie het als een compensatie voor de hoge kosten van het opvoeden van de kinderen. De hoogte van het bedrag is onafhankelijk van het inkomen van de ouders.

Waarom ontvangen ouders kinderbijslag?

De kinderbijslag wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Op deze manier draagt de overheid mee aan de opvoeding van kinderen tot ze 18 jaar zijn. Gezinnen die van een relatief laag inkomen rond moeten komen krijgen op de manier vier keer per jaar een extra bedrag te besteden. Ook gezinnen met een hoog inkomen hebben recht op kinderbijslag. De hoogte van het bedrag hangt af van het aantal kinderen binnen het gezin en de leeftijd van de kinderen.

Wie heeft recht op kinderbijslag na een echtscheiding?

Het recht ligt bij de ouder waar de kinderen wonen. Dat kan anders zijn als de andere partner alimentatie betaalt. Bij een co-ouderschap wordt het recht verdeeld over beide ex-partners.

Wanneer hebben bijverdiensten van de kinderen invloed?

Veel kinderen krijgen op een gegeven moment een bijbaan. De regels wat betreft bijverdienen zijn inmiddels veranderd. Kinderen mogen onbeperkt bijverdienen, zonder dat dit invloed heeft op de hoogte van de te ontvangen kinderbijslag.

Hoe kun je kinderbijslag aanvragen?

Bij de geboorte van een kind volgt registratie via de gemeente. Deze zorgt er ook voor dat het bekend is bij de SVB. Binnen twee tot vier weken na aangifte van de geboorte bij de gemeente ontvang je een brief van de SVB. Vervolgens kun je inloggen bij de SVB en de aanmelding afronden.

Wanneer wordt de kinderbijslag uitgekeerd?

De uitbetaling volgt de eerste dag na het betreffende kwartaal. Het derde kwartaal van 2023 wordt uitbetaald op 1 oktober 2023. Uitbetaling van het vierde kwartaal volgt dus per de eerste week van 2024.

De bedragen per kind zijn vanaf 1 juli 2023 als volgt:

  • 0 t/m 5 jaar: 261,70 euro per kwartaal
  • 6 t/m 11 jaar: 317,77 euro per kwartaal
  • 12 t/m 17 jaar: 373,85 euro per kwartaal

Per wanneer stopt de kinderbijslag?

Vanaf de 18-jarige leeftijd van het kind vervalt het recht op kinderbijslag. De peildatum is de eerste dag van het kwartaal waar de uitkering betrekking op heeft. Je kind wordt bijvoorbeeld op 28 januari 18 jaar. Per 1 januari was hij of zij nog geen 18 jaar, dus volgt voor het eerste kwartaal nog een uitbetaling. Soms stopt de kinderbijslag eerder, bijvoorbeeld als je kind gaat studeren, uit huis gaat of komt te overlijden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-11-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.